Revalidatie na COVID-19 / Corona  

Fysiotherapie Stevenshof staat voor u klaar!

Wij zijn gespecialiseerd in behandeling van longproblematiek en nu ook speciaal revalidatie na Corona. In ons team van fysiotherapeuten zijn Caroline Damen en Lynn Hansen de specialisten bij longproblematiek.
Daarnaast hebben we een psychosomatisch fysiotherapeut, Annemarie Bol, die u specifiek kan helpen als er psychische klachten zijn.

In gezondheidscentrum Stevenshof werken we met een multidisciplinair team om u te helpen bij al uw hulpvragen. We werken samen met de huisartsen, praktijkondersteuners, ergotherapeut Kim de Boer, diëtiste Susanne Berbée, Logopedie Stevenshof, psychologen van de ELP-groep en de thuiszorgorganisaties.

De klachten welke gepaard gaan met het doormaken van COVID-19/Corona  zijn zeer breed en variëren van ernstig tot mild. Het kan zijn dat u of een naaste langdurig op de intensive care heeft gelegen, bent beademd en in coma heeft gelegen. Misschien heeft u niet op de IC gelegen, maar wel een meer of minder intensieve ziekenhuisopname doorgemaakt of bent u ziek thuis geweest. Hoe dan ook vraagt het herstel om specialistische begeleiding.

 

We zien problemen in het fysieke functioneren, longklachten, problemen met het geheugen (cognitief) en psychische klachten, zoals bijvoorbeeld:

  • Longfunctie: longfibrose/verminderde longcapaciteit
  • Verminderde ademspierkracht
  • Spierzwakte door langdurige inactiviteit
  • Polyneuropathie en -myopathie (aandoening aan zenuwstelsel en spieren)
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Gewrichtspijn en/of stijfheid
  • Algehele vermoeidheid
  • Problematiek in algemeen dagelijks leven
  • Ondervoeding
  • Cognitief: geheugen, concentratie, omgaan met prikkels en planning
  • Angst en depressie
  • Post-traumatisch stress syndroom (PTSS)
  • Post Intensive care syndroom (PICS)

 

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?

De fysiotherapeut is de aangewezen persoon om u te begeleiden bij fysieke problemen als een verminderd uithoudingsvermogen, verminderde ademspierkracht, schade aan longen en hart, spierzwakte en gewrichtsklachten.

Door totale inactiviteit ontstaat afname van spiermassa. In 1 week inactiviteit is het mogelijk om

1 – 1,5 kg spiermassa over het gehele lichaam te verliezen. Hierdoor zullen algemeen dagelijkse handelingen moeilijker uitgevoerd kunnen worden zoals lopen, fietsen, traplopen maar voor sommigen al reiken, tillen of rechtop zitten of zelfs een lepel naar uw mond brengen.

We brengen samen in kaart waar de hulpvragen liggen en gaan aan de slag met het opbouwen van spiermassa en conditie en koppelen deze aan dagelijkse handelingen zoals staan, lopen, wassen, aankleden, huishoudelijke taken en uiteindelijk weer richting hobby, werk en sporten waar van toepassing.

De oefeningen/ bewegingen kunnen waar nodig starten in bed, op een stoel, staand, op de hometrainer of loopband d.m.v. interval of duurtraining. We bouwen dit stap voor stap op.

Na ziekte door Corona kunt u longklachten ondervinden, zoals bijvoorbeeld een verminderde ademspierkracht. Dit zal met name gebeuren bij personen afkomstig van de intensive care afdeling. De ademspieren kunnen door inactiviteit ook in functie verminderen. Ook deze spieren zijn d.m.v. speciale oefeningen te trainen. Daarnaast kan er met specifieke oefeningen gezorgd worden voor goede ventilatie van de longen en slijmmobilisatie met huf en hoesttechnieken.

In bepaalde gevallen zien we problemen ontstaan als incontinentie (urineverlies). We helpen u dan bijvoorbeeld de bekkenbodemspieren te trainen.

De hele revalidatie vraagt afhankelijk van de mate van complexiteit een zeer geleidelijke opbouw van activiteiten en zal weken/maanden in beslag kunnen gaan nemen. De juiste fysiotherapeutische begeleiding én coaching is hierbij essentieel en kunnen wij u bieden door jarenlange ervaring op het gebied van hart en longrevalidatie, geriatrie/kwetsbare ouderen, neurologie, revalidatie, en andere facetten van het vak fysiotherapie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

`