De media staan er bol van: het coronavirus (COVID-19). Regelmatig komen er nieuwe adviezen bij hoe we om horen te gaan met deze epidemie.

De belangrijkste boodschap voor u is de volgende:

  • Heeft u klachten die kunnen passen bij een Corona-infectie (hoesten, slijm opgeven, benauwdheid, neusverkoudheid en/of keelpijn, hoofdpijn, reukverlies, spierpijn. Zie https://thuisarts.nl/vragentest/corona) EN koorts? Of bent u erg ziek bij deze klachten? Bel de huisartsenpraktijk (dus kom niet naar de praktijk toe!) op 071-5319300 voor verder advies. In avond, nacht en weekend: bel de huisartsenpost: 088-427 47 00
  • Heeft u klachten die kunnen passen bij een Corona-infectie en bent u er niet erg ziek bij, kijk dan op Thuisarts.nl voor betrouwbare informatie, of bezoek de website van het RIVM of de Rijksoverheid voor meer informatie. Of bel het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800-1351.

 

Met Corona-achtige klachten willen we liever niet dat u naar de huisartsenpraktijk komt. Zo besmet u geen andere patiënten of hulpverleners.

De huisartsenpraktijk is vanaf half maart 2020 anders gaan werken. De spreekuurplanning is hiermee veranderd. Inmiddels worden er steeds meer reguliere afspraken gepland, waarbij de RIVM-adviezen aangehouden worden in de praktijk (o.a.  de 1,5 meter afstand houden). Bij geplande afspraken zal aan iedereen gevraagd worden of er Corona-achtige klachten zijn. We rekenen op uw begrip. Het doel van deze aanpak is om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen en de kans op het besmetten van hulpverleners te verkleinen.

Als er specifieke klachten zijn en u heeft luchtwegklachten zonder koorts, dan zal er een speciaal spreekuur zijn waarbij een huisarts in beschermende materialen u zal helpen. Als u een afspraak op dit spreekuur krijgt, wordt u gevraagd buiten te wachten (dus het pand niet te betreden!). U wordt gebeld wanneer u naar binnen mag. Dus zorg dat u mobiel bereikbaar bent. Na het consult wordt u verzocht het gebouw weer te verlaten. Eventuele medicijnen kunnen alleen opgehaald worden door iemand zonder luchtwegklachten.

Online afspraken maken is tijdelijk niet mogelijk.

 

Adviezen:
  • Kom niet naar de praktijk zonder afspraak. Voor contact met de praktijk: bel de praktijk, of stuur een e-Consult via www.mijngezondheid.net
  • Volg de adviezen van het RIVM op. Dus: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.
  • Probeer het gezicht zo min mogelijk aan te raken. Ook besmette oppervlakken kunnen virussen bevatten, die dan via de handen in het gezicht komen.
  • Houd afstand van elkaar, bij voorkeur minimaal 1,5 meter (bijvoorbeeld bij boodschappen doen). Probeer sociale contacten met meerdere mensen zo veel mogelijk te vermijden. Gebruik handschoenen, mouw of elleboog in openbare ruimte voor deurkrukken, liftknoppen, winkelmandjes e.d.
  • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen (ouderen en mensen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. Iedereen wordt dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare mensen te beperken.

 

Testen op het Corona-virus

Vanuit de overheid is besloten dat iedereen in Nederland die Corona-achtige klachten heeft zich kan laten testen. Hiervoor is geen verwijzing of aanmelding van een dokter nodig. U hoeft daarvoor dus niet de praktijk te bellen.

Om deze test te laten doen, kunt u een speciaal telefoonnummer bellen, waarna de test afgesproken kan worden. Dit nummer is 0800-1202. Op deze website is meer informatie te vinden over het testbeleid in Nederland: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen

 

Meer informatie:

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19

https://www.pharos.nl/coronavirus/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19

 

 

 

 

Nuttige links:

Corona-gegevens gevisualiseerd

COVID-19 realtime

Social distancing uitgelegd – of meer: physical distancing