BELANGRIJK Uitwisseling medische gegevens alleen mogelijk als u vooraf toestemming geeft

Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende arts, een andere apotheek of de huisartsenpost. Dan is het belangrijk dat die zorgverlener uw actuele medische gegevens kan inzien. Zo krijgt hij een goed beeld van uw medische situatie en krijgt u de juiste zorg.

Altijd uw gegevens snel bij de hand

Zorgverleners maken daarom gebruik van een regionaal netwerk om elektronisch medische gegevens te delen met andere zorgverleners in hun regio: de zorginfrastructuur van het LSP (landelijk schakelpunt). Via dit netwerk kunnen zij de belangrijkste gegevens uit uw huisartsdossier opvragen én een overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Zo hebben zij alle belangrijke informatie over uw gezondheid op elk moment snel bij de hand. Ook ‘s avonds, in het weekend en in spoedsituaties.

Bekijk het filmpje (1.53 min) over hoe het LSP werkt.

Alleen met uw toestemming

Uw huisarts en apotheek mogen uw medische gegevens alleen delen met andere zorgverleners als u daar vooraf toestemming voor heeft gegeven. En andere zorgverleners mogen de gegevens alleen inzien als dat nodig is voor uw behandeling. Uw toestemming regelt u bij uw eigen huisarts en apotheek door het toestemmingsformulier in te leveren bij de assistente. Of online via www.ikgeeftoestemmin.nl .

Inzage in uw dossier

De VZVZ – vereniging zorgaanbieders voor zorgcommunicatie – geeft u ook online inzage in het LSP. Na inloggen met DigiD met sms kunt u nu zien welke zorgverleners hun gegevens beschikbaar stellen in het belang van uw behandeling. Vervolgens kunt u zien wie die gegevens heeft opgevraagd. Daarmee heeft u op elk moment een actueel overzicht over het delen van uw medische gegevens.

Melding bij opvraging

Het is nu nog niet mogelijk om een melding te ontvangen wanneer uw gegevens zijn opgevraagd via het LSP. Naar verwachting kunt u in het najaar van 2013 een melding per e-mail of sms krijgen als uw gegevens via het LSP zijn opgevraagd.

Feiten over het LSP.