Lichaamsgerichte traumatherapie

Lichaamsgerichte traumatherapie is een behandelvorm bij uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten als gevolg van een overweldigende, vaak schokkende, gebeurtenis die niet goed is verwerkt (trauma).

Wanneer lichaamsgerichte traumatherapie?

Een trauma is een schok, opgelopen door een overweldigende gebeurtenis die te onverwacht, te schokkend of te groot was om te bevatten. Zo’n trauma brengt een enorme hoeveelheid spanning met zich mee, die zich vaak niet direct volledig kan ontladen. Het zenuwstelsel raakt dan overbelast, en omdat de spanning alsnog een uitweg zoekt, kun je last krijgen van allerlei lichamelijke en psychische klachten.

De behandeling

Lichaamsgerichte traumatherapie is een methode waarbij je met kleine stapjes, in je eigen tempo, de spanning gaat ontladen. Hierdoor nemen de stresssymptomen geleidelijk aan af en wordt de impact van het trauma tot hanteerbare proporties teruggedrongen. De therapie richt zich niet zozeer op de schokkende gebeurtenis zelf, maar vooral op de effecten ervan op het lichaam. Dit is vooral prettig als je het trauma liever niet wilt herbeleven, er niet meer over wilt praten of niet precies weet welk trauma ten grondslag ligt aan je klachten.

Tijdens de therapie volg je samen met de therapeut wat er in je lichaam gebeurt als je aan de traumatische ervaring denkt. Je kunt diverse lichamelijke sensaties waarnemen, zoals spierspanning, een versnelde hartslag of ademhaling, kippenvel, pijn en tintelingen. Door de lichamelijke klachten in verband te brengen met het trauma wordt duidelijk dat dat de oorzaak ervan is.

Vervolgens gaan we op zoek naar hulpbronnen binnen en buiten het lichaam. Zogenoemde ‘interne hulpbronnen’ zijn bijvoorbeeld creativiteit, humor en intelligentie. Externe hulpbronnen zijn onder meer positieve herinneringen, steun van naasten en plekken waar jij je prettig voelt. Door deze hulpbronnen te activeren, kun je jezelf in een lichamelijke staat van ontspanning brengen en een positief tegengewicht bieden aan de negatieve lichaamssensaties. Ergens in je lichaam bevindt zich namelijk ook een plek waar jij je rust kunt hervinden, van waaruit jij jezelf kunt ontspannen en de vicieuze cirkel kunt doorbreken.
Het is van essentieel belang dat je gedurende de gehele therapie de regie over jouw proces volledig in eigen handen houdt. De therapeut ondersteunt je hierin.

Lichaamsgerichte traumatherapie wordt ook Somatic Experiencing genoemd. Het is een zeer geschikte methode om grote en kleine trauma’s te verwerken, en je kunt er zelfs sterker uitkomen. Meer informatie over deze methode vind je op www.traumahealing.nl.