Bij Diabetes Mellitus kan het lichaam het bloedsuikergehalte zelf niet meer in evenwicht houden. Van een hoger bloedsuikergehalte merk je vaak niets. Toch heeft een verhoogd bloedsuikergehalte op de lange termijn schadelijke gevolgen voor het lichaam (hart en -bloedvaten, zenuwen, ogen en  nieren). Een gezonde leefstijl en waar nodig medicijnen kunnen schadelijke gevolgen voor het lichaam beperken of voorkomen.
Wij kunnen u begeleiden en adviseren  in het zoeken naar een gezonde leefstijl.

Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus is een aandoening waardoor er  te veel glucose (suiker) in het bloed is. Iedereen heeft glucose in zijn bloed. Zonder glucose kunnen we niet leven. Het is een onmisbare brandstof voor ons lichaam (zoals benzine voor een auto). Glucose komt in ons bloed door de koolhydraten (brood, pasta, aardappels, rijst, frisdrank, suiker, etc) die we eten. De koolhydraten, die we eten, worden in het lichaam omgezet in glucose. Het bloed vervoert deze glucose naar alle cellen. Om de glucose in de cellen te krijgen is insuline nodig. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier.Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig of geen insuline of reageert het lichaam niet goed op de insuline, met een verhoogd bloedglucosegehalte tot gevolg.

Twee soorten Diabetes mellitus:

  • Diabetes type 1: het lichaam maakt geen insuline meer aan. De enige behandeling van deze vorm van diabetes is daarom het toedienen van insuline.
  • Diabetes type 2: het lichaam maakt nog wel insuline aan, maar er gaan daarbij twee dingen mis. Er wordt niet voldoende insuline aangemaakt en/of cellen worden ongevoeliger voor insuline. Wanneer de cellen ongevoelig worden voor insuline  hebben ze steeds meer insuline nodig om de glucose als brandstof te kunnen gebruiken.

Een belangrijke oorzaak van Diabetes type 2 is overgewicht en onvoldoende beweging. Ook erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van Diabetes type 2. Als u familieleden heeft met diabetes, is de kans groter dat u het ook krijgt.

Wat zijn de gevolgen van Diabetes?

Met name Diabetes type 2 is een sluipende ziekte. Het is daarom mogelijk dat u al langere tijd een verhoogd bloedglucosegehalte heeft zonder dat u dat wist en zonder dat u er klachten van ondervond. Een langere tijd (jaren) een hoger glucosegehalte in het bloed kan leiden tot schade aan het lichaam: hart- en vaatziekten, beschadigingen van de zenuwbanen en  aandoeningen aan de ogen, voeten en nieren. Daarom is het belangrijk om de bloedglucosewaarden te normaliseren.

Hoe verder?

Diabetes is niet te genezen. Gelukkig is het wel goed te behandelen. Door een goede regulatie van de bloedglucose, bloeddruk en cholesterol, kunnen  schadelijk gevolgen voor het lichaam beperkt of voorkomen worden.Dit kan met een gezonde levensstijl (goede voeding, veel beweging en niet roken) en zo nodig medicatie.

Zorgprogramma Diabetes

Diabetes vraagt om een goede begeleiding en  behandeling. Gezondheidscentrum Stevenshof heeft het zorgprogramma Diabetes ontwikkelt. De verschillende hulpverleners (huisarts, praktijkondersteuner, diëtiste en apotheker) in ons centrum, werken er samen aan om u zo optimaal mogelijk te begeleiden.

Diabetes links

  • Diabetesvereniging
  • Zorgwijzer. De Diabetesvereniging Nederland heeft de belangrijkste informatie rondom diabeteszorg op een rij gezet.
  • DIEP (diabetes interactief educatief programma) biedt betrouwbare informatie over de ziekte en de behandeling, en helpt u bij het maken van keuzes in uw dagelijks leven. Zo kunt u leren uw diabetes zelf te managen.

Thuisarts.nl